Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα μυστηριώδες φωτεινό αντικείμενο που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί να ήταν μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων, τη στιγμή της δημιουργίας του.
Πιο συγκεκριμένα, η φωτεινή λάμψη – σε απόσταση περίπου 200 εκατομμύριων ετών φωτός μακριά από τη Γη - φαίνεται πως ήταν τα συντρίμμια ενός φωτεινού άστρου που περιστρεφόταν γύρω από την άκρη μιας μαύρης τρύπας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, μέχρι σήμερα αυτή η φωτεινή ανωμαλία, - με το παρατσούκλι «Η Αγελάδα» (“The Cow”), που εξερράγη στον ουρανό και εξαφανίστηκε αμέσως - παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για τι ακριβώς επρόκειτο.
γιωργος σιδερης παναθηναικος
Μετά τη συλλογή και τη σύνδεση δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρόκειται για την ακριβή στιγμή που ένα αστέρι κατέρρευσε σε ένα συμπαγές αντικείμενο, σχηματίζοντας μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων.
αφοι σφηναρολακη αε
γιατι κλαιει το μωρο στον υπνο του
Πηγή φωτογραφίας: CNNi
Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο γεγονός και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το εξετάσουν προκειμένου να κατανοήσουν τη φυσική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα όταν σχηματίζονται αυτά τα τεράστια αντικείμενα.
«Ξέρουμε μόνο στη θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων γεννιούνται όταν πεθαίνει ένα αστέρι, αλλά ποτέ δεν τα έχουμε ξαναδεί αμέσως μετά τη γέννησή τους», σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας του πανεπιστημίου Northwestern, Raffaella Margutti και πρόσθεσε:
«Νομίζαμε ότι ήταν ένα supernova, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε αμφισβητούσε τις τρέχουσες αντιλήψεις μας για τον αστρικό θάνατο. Ήταν πολύ αφύσικο για τα αστρονομικά δεδομένα».
Δεν είχε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς με τα υπόλοιπα αστέρια, αφού ήταν 100 φορές πιο φωτεινό από ένα supernova και εξερράγη και εξαφανίστηκε πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε σχεδόν 16 μέρες.
Πηγή φωτογραφίας: CNNi
Για να κατανοήσουν ακριβώς τι συνέβαινε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτίνες X, ραδιοκύματα και άλλα όργανα που τους επέτρεψαν να το μελετήσουν για αρκετό καιρό, αφότου είχε σκοτεινιάσει.
Συνήθως, οι νεοσύστατες μαύρες τρύπες καλύπτονται από υλικό, το οποίο κρύβει το κέντρο τους. Αλλά η «Αγελάδα» ήταν σχετικά γυμνή, επιτρέποντας στους ερευνητές να κοιτάξουν απευθείας στον "πυρήνα" της και να δουν την ίδια τη μαύρη τρύπα.
Η κοντινή απόστασή της από τη Γη, διευκόλυνε επίσης, τους επιστήμονες στο να τη μελετήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου